Erfgoeddag

 Erfgoeddag ‘Stop de tijd'

Letterlijk hebben we als gemeente de tijd even stilgezet, deze zondag. Allereerst door een fotografisch experiment van Axel Marteau, die de resultaten van de fotosessies van gemeenteleden toonde. Het waren mooie stemmige foto's, die (een deel van) onze gemeente in beeld brachten. De rest van de foto's zullen we nog opvragen. De geschiedenis van onze gemeente werd door foto's en een filmbeeld in beeld gebracht. Vooral de periode Couvreur werd belicht. Het poppenspel begon met de stilstaande koekoeksklok van Angèle. En vervolgens gingen de vogels in de kerk (de adelaar en de duif) werkelijk leven en kwamen er nog heel wat bijbelse vogels om de hoek kijken. De foto op de volgende bladzijde laat het gesprek met de duif zien. De haan van Petrus staat op de voorgrond.
De Erfgoeddag werd in totaal door 25 mensen bezocht.


 Erfgoeddag 2013

Op 21 april 2013 vindt de Erfgoeddag van dit jaar plaats. In de praktijk zetten we dan onze kerk open voor ieder die wil binnenlopen en laten we iets van het Protestantisme zien. Op deze zondag hebben we geen kerkdienst, maar onze kerk is van 10.00 – 18.00 uur open. Steeds meer is het Comité van voorbereiding met een specifiek thema gaan werken. Deze keer is dat: 'Stop de tijd'. Zie de website: http://www.faronet.be/erfgoeddag. Het is de bedoeling om te tonen op welke wijze wij met onze traditie omgaan en die bewaren, letterlijk en figuurlijk. Dat doen we op verschillende
manieren. De eerste vier onderdelen zijn de hele dag te zien.

1. Een tentoonstelling over de geschiedenis en de vooruitzichten van de Bethlehemkerk.

2. Een filmportret van Gerard Couvreur, de kleinzoon van ds. Fr. Couvreur, de tweede voorganger van Bethlehem.

3. Een serie portretten van onze gemeenteleden heden ten dage. Een studieproject van de student fotografie Axel Marteau, die gefascineerd is door godsdienst en de gelovige mens.

4. Werkstukken van het Trefpunt worden tentoongesteld en te koop aangeboden.

5. 15.00 uur: 'De koekoeksklok', een klein en vrolijk theaterspel met figuren, poppen, film, foto's en muziek over onze kerk, gezien door de ogen van … vreemde vogels en andere rare figuren. Het
wordt gespeeld door de voorganger en gemeenteleden.


Erfgoeddag 2012

Van naburige gemeenten hoor ik zelden dat ze meedoen met de Erfgoeddag. En aanvankelijk moest ik ook erg wennen aan de gedachte. Wat hebben wij als kleine Protestantse gemeente eigenlijk te bieden aan historisch erfgoed? Maar na deze voor mij eerste keer zie ik het mooie van deze dag en vooral de kansen die je ermee krijgt. Dat bracht het thema deze keer ook mee: Helden.Nadenkend over de helden in de geschiedenis heeft de Bethlehem eigenlijk geen helden. Maar als je er onder verstaat 'bevlogen mensen die met iets durfden te beginnen', dan komen er vanzelf gedachten boven. Samen besloten we een aantal markante mensen en momenten in onze geschiedenis in de schijnwerpers te zetten. Zodoende trok ik erop uit met de filmcamera, interviewde mensen als Otto Chrispeels, Guy Liagre, Greet Heslinga en onze eigen Theo. Verder verdiepte ik me opnieuw in de eerste geschiedenis, te beginnen bij ds. Nicolaas de Jonge, een man die wel over een enorme wilskracht moet hebben beschikt. Het oog viel ook op het oude verhaal van Joelants (de eerste predikant) en Nellie, een volkse vrouw, die hij uit de armoede van een dronkemansleven wist te halen en bij de gemeente te betrekken. Met Hedwig heb ik het verhaal samen gespeeld met behulp van twee zg. bekpoppen.Dan gaat het verhaal weer heel anders voor je leven. En zelfs grote mensen kunnen dan kinderlijk nieuwsgierig kijken! Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de mensen die als gast de kerk bezoeken en de gesprekken die dan terloops gevoerd worden. Wie verwacht nu, om maar een voorbeeld te noemen, een antropologe in de kerk, die zich bezig houdt met een onderzoek naar Braziliaanse Pinkstergemeenten? Die hebben we nu net niet in ons kerkgebouw, maar het levert dan meteen een boeiend contact op en weer een nieuwe blik op het leven in Brussel. Met tevredenheid kijken we terug en wachten met spanning de volgende thema's van de Erfgoeddagen af.


1 opmerking:

  1. Een mooi programma lijkt me. Meest spijt me dat ik het poppenspel gemist heb. Zijn er foto's van?
    Eric

    BeantwoordenVerwijderen

Bethlehemkerk - Walcourtstraat 103 te Anderlecht - Eredienst : zondag om 10 uur